Voor ouders met een minder technische achtergrond kan het soms lastig zijn als een kind zegt dat hij/zij iets technisch wilt studeren. Misschien is uw kind thuis gekomen met de mededeling: Ik wil leren hacken! Hacken is cool! U raakt in paniek want hackers zijn criminelen en dat is niet iets wat u wilt voor uw kind. Geen nood, uw kind heeft zojuist een mooi beroep gekozen.

Wat is hacken?

In de media wordt een hacker weergegeven als iemand met een criminele mindset die bijv. Bankautomaten of websites hackt, malware verspreidt of bijv. Phisht voor loginggegevens. De media gebruikt een foutieve terminologie, want dit zijn namelijk crackers (criminele-hackers).

Wikipedia heeft een mooie omschrijving van wat hacken precies is: “Hacken is het vinden van toepassingen die niet door de maker van het middel bedoeld zijn, speciaal met betrekking tot computers. Complexiteit speelt hierbij geen rol, integendeel, gemakkelijke en snelle alternatieve oplossingen hebben de voorkeur. Ook het gebruik van een wasknijper om te voorkomen dat een broekspijp tussen een fietsketting komt is in principe een hack. “Gewone” uitvindingen en verbeteringen zijn dus geen hacks, zolang ze gebruikt worden waarvoor ze gemaakt zijn.”

MacGyver

Misschien kent u MacGyver nog van vroeger, hij is een mooi voorbeeld van een hacker! MacGuyver komt in een situatie met een probleem en hij gaat creatief op zoek met materialen, natuurkunde en scheikunde om het probleem op te lossen.

Hoe help ik mijn kind?

Wat kunt u doen om uw kind te helpen en te motiveren? Zoek uit welke technische clubs er bij u in de buurt zijn, zoals De Jonge Onderzoekers of een CoderDojo. Dit zijn clubs waar kinderen onder begeleiding bezig kunnen zijn met programmeren, elektronica, scheikunde, houtbewerking en meer. Mocht u toch zitten met vragen kunt u altijd een mail naar ons algemene e-mailadres sturen.

 

Help! Mijn kind heeft iets gehackt?

Geen nood, neem contact met ons op, bijv. per e-mail of telefoon. Vertel ons wat er is gebeurd. Wij weten de juiste personen en instanties om hiermee om te gaan. Het belangrijkste is dat uw kind eerlijk en precies verteld wat hij/zij heeft gedaan.